Метод на изпълнение

В наши дни прозорците и вратите се произвеждат с най-новите технологии и се използват висококачествени материали. Въпреки това, строителните грешки допускани при монтаж водят до необратимо намаление на полезните качества на съвременните дограми. Строителните екипи досега разполагаха с инструкциите за монтаж на производителите на прозорци публикувани от института Розенхайм . Понастоящем това не се е променило.  Те се получават чрез упълномощения национален сътрудник по монтаж RAL  и ръководителя на на института за строителни технологии  421/2006-  «Технически условия за изпълнение и приемане на строителните работи  «, които определят основните принципи и изискавания за правилно монтиране и уплътняване на строителни продукти.
" по-добро уплътнение отвътре, отколкото отвън "
Съгласно съвременните научни и строителни практики, уплътненията около прозорците трябва да се осъществяват на принципа « по-добро уплътнение отвътре, отколкото отвън «  . За да се изпълни това предписания се изисква създаването на три взаимодействащи области.:
  • Топло  и звукоизолация
  • Вътрешно уплътняване
  • Външно уплътняване
cieplyУплътняване, което пренебрегва важността на правилата за монтаж има значително въздействие върху качеството на връзката прозорец-стена. Следствие на проникване на водните пари, в термоизолационния слой се образува термични мостове,което води до значителни загуби на енергия в помещенията.

Първи слой : Вътрешно уплътнение

Вътрешното уплътнение предотвратява проникването на водни пари и влага отвътре към структурата на термоизолационния слой.Пароплътната лента трябва да бъде стегната и еластична , за да компенсира движенията на базата. За тази цел може да бъде използван един от следните продукти:

SWS FOLIENBAND INSIDE, ПАРОПЛЪТНА ЛЕНТА – това е еластична паронепропусклива лента с полиестерно покритие, която може да бъде измазвана и боядисвана. Притежава отлична адхезия към повечето строителни материали, в това число  PVC, алуминии и дърво.   Лентата с е предлага в няколко размера. Версията екстра е от едната страна с бутилово покритие и  двусантиметрова тиксова лента.

Silirub 2 / Silirub COLOR, СИЛИКОНОВ УПЛЪТНИТЕЛ  – еднокомпонентен постояненно еластичен уплътнител на силиконова основа, притежаващ отлична адхезия към повечето строителни материали, в това число зидария, бетон PVC . Silirub COLOR се предлага в цветове в съответствие с цветовата система RAL.

Втора сфера:
Топло  и звукоизолация?

В шева между основата и рамката на прозореца трябва да бъде запълнен с плътен изолационен материал, нечуствителен към движенията на рамката, които могат да възникнат в резултат на промени в температурата и влажността. С най-добри запълващи характеристики е висококачествената полиуретанова пяна SOUDAFOAM – характеризираща се с хомогенна клетъчна структура, минимална водоемкост, нисък коефициент на топлопроводимост и лесно полагане. В зависимост от мястото на приложение, материалите и конструкциите, монтажниците могат да използват  пистолетна полиуретанова пяна със стандартана формула  SOUDAFOAM GUN, икономичната високопроизводителна SOUDAFOAM MAXI (образува обем  до 65 литра  пяна ,), SOUDAFOAM LOW EXPANSION  с нисък коефциент на разширение и отлична звукоизолаци (58Db) или SOUDAFOAM ПРОЗОРЦИ И ВРАТИ с ниска експанзия. Тези продукти се препоръчват за уплътнение на множество  PVC , алуминиеви и дървени профили. Монтажните полиуретанови пени се предлагат в аерозолни опаковки с традиционен резбови винт, а също така с пантентования от фирма Судал байонетна закрепителна система Click&Fix.  Специалната зимана формула на пените дава възможност на извършване на монтажни работи дори при най-ниски температури.

Трети слой : Външно уплътнение

Външното уплътнение работи на принципа на едностранно предаваща мембрана. От една страна тя предотвратява проникването на дъждовна вода от външната страна и едновременно с това отвежда влагата в обратната посока. 

SWS FOLIENBAND OUTSIDE, ПАРОПРОПУСКЛИВА ЛЕНТА  –  еластична, полиестерна едно- или двустранно залепваща лента покрита със специално дишащи влакна. Лентата може да бъде измазвана или боядисна, а бутиловият й слой осигурява отлична адхезия към всички основи. 

SOUDABAND ACRYL ,ПСУЛ - дълготрайна,  импрегнирана уплътнителна лента с акрилна дисперсия, характеризираща се с отлична устойчивост на екстремни метеорологични условия. Продуктът, също така осигурява допълнителна звукоизолация. Съществува богат избор от размери, което позволява лентата да бъде използвана при най-различни монтажи.